Uit de Verf

kwaliteit van mensen in kleur en in kaart brengen

De bewaker

| Geen reacties

“Dat mij dit nog mag gebeuren”, zegt Arab met een glinstering in zijn ogen. “Mijn hoop op minder zwaar werk was allang vervlogen. En daar kwam die man, die Abdisalam.

“Abdisalam woont al lang in Nederland, maar ik ken hem wel. Veel familieleden van hem wonen hier in Garowe. Hij komt regelmatig op bezoek om – met zijn organisatie Kaalo Nederland – de regio Puntland mooier te maken.

“En nu mag ik, dankzij deze Abdisalam, de bewaker zijn van het centrum wat hier gebouwd wordt. Abdisalam vertelt me dat hij iets voor de jongeren wil betekenen. Dat hij hen wil overtuigen om niet voor de gevaarlijke reis naar Europa te kiezen en wil proberen te voorkomen dat jongeren zich aansluiten bij de terroristische organisatie Al Shabaab.

“Voor jongeren zijn er weinig kansen in Somalië. Bij ons hebben jongeren geen plek om samen te zijn, hun huiswerk te maken, te sporten en bezig te zijn met hun toekomst. En daarom is een jongerencentrum een prachtig plan. Ik geloof dat er ook een bibliotheek komt. En computers, ja er komen ook computers. De twee jongste van mijn negen kinderen komen zeker naar hier.

“Het is heet, maar de mannen sjouwen maar door. Ze sjouwen met water en zand om cement te maken. Ik was één van hen, maar toen Abdisalam mij zag vertelde hij de opzichter dat ik beter de bewaker kon worden. Geweldig toch? Nu ik boven de zeventig ben mag ik zomaar dit minder zware werk doen.

“Arab is trouwens mijn bijnaam, die kreeg ik toen ik als automonteur voor het Somalische leger werkte. Het is al ruim vijfentwintig jaar geleden dat ik vanuit het zuiden van Somalië naar Garowe moest vluchten. Ik kende niemand hier, maar omdat ik vroeger veel vaardigheden heb geleerd, kon ik gelukkig al snel als klusjesman aan de slag.

“Soms ligt de bouw van het jongerencentrum stil. Ik heb gehoord dat het geld dan op is. Abdisalam probeert steeds – samen met anderen – geld te vinden om verder te kunnen bouwen. En dan ineens, na een paar weken of soms maanden komen de werklui er weer aan. En in die warmte werkt iedereen evenzo enthousiast weer door. Ik geniet zo van deze werkplek. Ik zie het gebouw langzaam ontstaan en het wordt heel mooi.

“Er komen deze dagen steeds vaker jongeren kijken en die vragen verlangend wanneer ze naar binnen mogen. Ze staan te trappelen. Nu het noodzakelijke hek om het gebouw zit en de ramen geplaatst zijn, kan het niet lang meer duren. Dan wordt het hier druk en krijgt iedereen energie van al die jongerenactiviteiten. En de jongeren krijgen perspectief op een toekomst ín Somalië.

“Maar met dit prachtige project The City, the Centre and the Youth steunt en stimuleert Kaalo Nederland niet alleen de jongeren maar ook een hele dankbare oude man. Dat mij dit nog mag gebeuren.”

Het jongerencentrum is zichtbaar op www.kaalonederland.org

Auteur: Wies Kalsbeek

creatief-inspirerend-praktisch-doelgericht-kleurrijk-deskundig-enthousiast

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.