Uit de Verf

kwaliteit van mensen in kleur en in kaart brengen

Blog 13 Warffum en Leek

Leek

Amin en ‘Leek’

‘Warffum komt vanavond bij mij eten en morgen ga ik met Leek naar de moskee’, vertelt Amin. Amin heeft een aantal vrienden waar hij veel mee omgaat en twee van hen zijn Warffum en Leek. Hij kent hen – hoe toevallig – van de middelbare school in Eritrea. Hun namen ken ik niet, ze heten naar hun woonplaats. Een pas gearriveerde Eritrese in Winsum noemt hij Winsum, een lieve familie die hij via zijn vader kent heet Bussum en een medecursist waar Amin veel mee optrekt heet Sri Lanka. Amin moet er zelf om lachen. O ja en de kamergenoot in het asielzoekerscentrum in Oude Pekela woont nu in Groningen. Amin noemt hem …. Oude Pekela.

Huiswerk

Amin in de klasMet Sri Lanka (op de foto linksboven) belt Amin vaak over school: het huiswerk, de jonge dames, de docenten. Zo zegt hij regelmatig: ‘Ik ga morgen eerst naar Sri Lanka en dan naar school’. Of zoals onlangs: ‘Wies, je moet even helpen met het huiswerk want Sri Lanka en ik begrijpen er niks van. De docent heeft ons opdracht gegeven om een aflevering van uitzending gemist te bekijken. We hebben op google gezocht en aflevering is – in het Engels – delivery toch? Wat moeten we afleveren?’

 

Schoenen

WarffumMet Warffum gaat Amin graag de stad in. Ze houden van lopen door het stadscentrum en van winkels met mooie kleren en schoenen. Amin is gek op schoenen. ‘Warffum vroeg of ik mee ging naar de stad, want hij wilde nieuwe schoenen. We hebben overal gekeken en ik kon hem goed adviseren, ik ken immers alle schoenenwinkels en ik weet wat mooie schoenen zijn.

 

 

Nieuwe schoenenEen paar schoenen vond ik echt prachtig en ik wilde dat hij die ging kopen. Hij heeft toen toch andere gekozen, en weet je? … Die hele mooie heeft ie toen voor mij gekocht!’

 

HEMA

HEMADaarna wilden Warffum en ik iets eten en kochten we een lekker broodje in de stad. Je weet dat het in Eritrea raar is als je op straat eet, dus gingen we bij de HEMA naar binnen en kochten daar cola. In het restaurant gingen we toen ons broodje eten en de cola drinken. We waren net aan het eten en aan het kletsen en toen kwam iemand van de HEMA naar ons toe en vertelde dat we ons broodje daar niet mochten eten en dat we naar buiten moesten gaan.’

Moskee

Warffum en LeekIedere vrijdag komt Leek naar Groningen. Amin en Leek gaan dan samen naar de moskee. ‘En daarna gaan we naar mijn huis en dan bespreken we de week’, vertelt Amin. ‘Leek gaat er dan echt helemaal voor zitten, hij zegt tegen mij: ”Vertel, wat heb je gedaan, op zaterdag, zondag, maandag…. Ik wil het graag weten”. Ik vind het echt leuk dat hij dit vraagt, dan kan ik alles vertellen wat ik heb meegemaakt’, zegt Amin. ‘Maar soms is het niet leuk, bijvoorbeeld als ik die week niet veel heb gedaan of als er iets vervelends is gebeurd’. Amin en hij voeren veel gesprekken en eten op de vrijdagavond altijd samen. En na het eten? Na het eten gaat Leek weer naar Leek.

Na een onzekere reis vanuit zijn geboorteland Eritrea is Amin nu een burger in Nederland. Vier jaar geleden kon hij vanuit Eritrea lopend Soedan bereiken. Na een onvrijwillig en illegaal verblijf in Soedan en Athene lukt het hem om naar Schiphol te vliegen. Ik volg Amin tijdens zijn ontdekkingsreis in Nederland, zijn boeiende inburgering.

 

Auteur: Wies Kalsbeek

creatief-inspirerend-praktisch-doelgericht-kleurrijk-deskundig-enthousiast

Reacties zijn gesloten.