Uit de Verf

kwaliteit van mensen in kleur en in kaart brengen

Vol ambitie – Flowers of Hope

| Geen reacties

Wie zijn toch die mensen aan wie Tools To Work haar tools toevertrouwt?

Fris zijn ze. Felix en Petronilla. Ze geven schwung aan Flowers of Hope in de wijk Chepkoilel in Eldoret in Kenia. En ze zijn er helemaal klaar voor. Iemand uit Nederland komt hen bezoeken! De cursisten zijn op de hoogte, de documenten bij elkaar gezocht en het te vertellen verhaal is voorbereid. Het gesprek kan beginnen.

Betrokkenheid
“Ik ben bij Flowers omdat mijn docent professor Jowi Otieno mij inspireerde”, zegt Petronilla. “Hij is zelf met een project gestart, op zijn geboortegrond in Ahero. Daar geeft hij onder andere jongeren een toekomst door hen een vak te leren. Flowers of Hope biedt hier in Eldoret kansen aan kwetsbare mensen. Die inspiratie van hem toen krijg ik nu van de betrokken gemeenschap hier. Dit motiveert mij iedere dag.”

Steun
“En de plaatselijke en regionale overheid is enthousiast over onze activiteiten en steunt ons van harte”, zegt Felix. Felix is coördinator van de Flowers of Hope Self Help Group in Kenia en Petronilla is zijn steun en toeverlaat. Samen stralen ze een enorme ambitie uit. “Het gaat goed hier,” zegt hij, “maar we willen meer. We werken als Self Help Group intensief samen en iedereen weet waar we naar op weg zijn: door het aanleren van een vak, vaardigheden en kennis over ondernemerschap, kracht en kansen bieden aan kwetsbaren.”

Flowers of Hope

Felix legt uit: “In 2000 begonnen vrouwen en jongeren in Eldoret al hun handen ineen te slaan. Dit gebeurde omdat er mede door hiv/aids zoveel arme en kwetsbare mensen in hun omgeving waren. Kinderen groeiden op zonder ouders, vrouwen zonder man. Door samen te werken, elkaar te helpen kunnen de omstandigheden verbeteren, was hun gedachte. In 2007 zochten ze steun buiten hun eigen gemeenschap en sinds drie jaar is Flowers of Hope een gevestigde organisatie”, zegt hij trots.

Table banking

“We hebben naast de lokale overheidssteun verschillende vormen van inkomsten”, legt Felix uit. “We worden bijvoorbeeld door een aantal weldoeners gesponsord. En natuurlijk betalen onze cursisten een bedrag aan schoolgeld, hoe moeilijk dit vaak ook voor hen is. Daarnaast doen we aan table banking: leden die zich hierbij aansluiten leggen een bedrag in, in de vorm van een lening”, zegt Felix. De rente die dit opbrengt, is voor de organisatie. Voor ons een manier om inkomsten te verwerven en het helpt de deelnemers om te sparen. Hier doen nu zestig mensen aan mee. Ook handelen we in mais en andere voedselproducten. Dit doen we door ze in grote hoeveelheden in het goede seizoen in te kopen, op te slaan en op het juiste moment weer te verkopen.”

Wensen

“We hebben het geld om de salarissen te betalen. Daarnaast geven we op vriendelijke voorwaarden leningen aan onze cursisten die voor zichzelf willen beginnen. En we lenen materiaal aan de studenten zodat ze na hun cursus daadwerkelijk aan de slag kunnen.” Maar naast tools heeft Flowers of Hope ook dringend een vervoermiddel nodig, een busje. Petronilla: “Mensen komen van ver hiernaartoe lopen en voor sommigen is het zo ver dat ze daardoor vaak niet komen. En veel cursisten hebben overdag niets te eten. We zouden hen hier graag een eenvoudige lunch aanbieden.”

Vol verlangen

 

 

 

 

 

 

 

De twee kleine gezellige ruimtes van Flowers of Hope worden goed gebruikt. Zowel mannen als vrouwen leren druk doende achter de naaimachine het kleermakersvak. Bij de ingang staat de toonbank waar klanten kleding kopen, bestellen of iets ter reparatie brengen. En iedereen is in spannende afwachting van het materiaal van Tools To Work. Dit wordt momenteel gereed gemaakt voor vervoer. “We kunnen eigenlijk niet wachten”, zegt Felix verlangend. “Weet jij wanneer het komt?”

Om de dag

Flowers of Hope heeft op dit moment 37 geregistreerde studenten, maar die kunnen nu niet allemaal de lessen volgen. “We hebben plek voor acht cursisten en die komen om de dag zodat er zestien mensen les kunnen krijgen, anderen lopen mee zodat ze alvast iets kunnen leren”, legt Petronilla uit. “En er zijn hier in de omgeving veel scholen, dus als onze cursisten het kleermakersvak geleerd hebben, kunnen ze zo schooluniformen gaan maken. Dus je begrijpt nu vast nog beter hoe we uitkijken naar de naaimachines van Tools To Work. En we weten al waar we alles neer gaan zetten”, zeggen ze dan beiden lachend.

Verhuizen

“Begin volgend jaar gaan we verhuizen en we weten al waar naartoe”, zegt Felix . “Je moet het zien”, zeggen ze allebei enthousiast en gaan staan. Er is een auto geregeld en we vertrekken. “Dit precies bij ons passen schoolgebouw komt binnenkort vrij. Hier kunnen we verder groeien, meerdere cursussen geven en land bewerken. En dus zoveel meer mensen op weg helpen. Zie je hoe mooi?” En alweer kunnen ze niet wachten. Vol ambitie.

Wies Kalsbeek – in opdracht van Tools To Work

Auteur: Wies Kalsbeek

creatief-inspirerend-praktisch-doelgericht-kleurrijk-deskundig-enthousiast

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.