Uit de Verf

kwaliteit van mensen in kleur en in kaart brengen

Blog 6 Twee sofinummers

‘Iedereen kent mij!’, roept Amin verbaasd. Als ik ergens kom dan vragen ze mijn naam en als ze die in de computer typen, weten ze alles: mijn geboortedatum, waar ik vandaan kom, hoe lang ik hier ben. In Eritrea is dat niet zo. Dan moet je iedere keer weer alles vertellen.’ Vanaf nu leert Amin het reilen en zeilen in Nederland kennen. En dan niet alleen de efficiency, maar ook de bureaucratie.

Office

‘Ik heb gewoon een eigen office’, zegt Amin. ‘Ik heb zoveel papieren en kaartjes en pasjes. Omdat ik niet precies weet welke ik nodig heb, neem ik steeds alles mee. Gelukkig helpt Humanitas mij. Ik was bij de Sociale Dienst, de woningbouwvereniging, ik heb een bankrekening geopend, ik heb een dokter en een tandarts, ik heb me aangemeld voor de inburgeringscursus, ik heb naar het UAF gebeld, ik heb een zorgverzekering en huurtoeslag en zorgtoeslag gevraagd. Wat is dat? Zorgtoeslag?’ Oh en ik heb twee sofinummers. Eentje van Oude Pekela en eentje van Groningen. Ik ging die van Oude Pekela gebruiken, maar nu moest ik via de computer iets invullen voor de gemeente en die begrijpt alleen mijn tweede sofinummer.’ Amin is er druk mee. Het kost hem moeite om alle papieren overzichtelijk bij elkaar te houden en alles te overzien.

Onder de toonbank

‘Als Amin op een vrijdag een afspraak bij Humanitas heeft, kan hij zijn papieren, zijn ‘office’ niet vinden. Hij zoekt en zoekt, belt zijn vader en denkt na. ‘Ik ben dinsdag bij het hoofdkantoor van Menzis geweest omdat ze een fout hadden gemaakt in mijn verzekering.
Misschien liggen de papieren nog daar.’ Amin pakt de fiets en hoort bij Menzis dat er niets gevonden is. ‘Ik ben toen langs alle plaatsen gegaan waar ik die dag geweest ben’, vertelt hij. ‘Toen ik in de Arabische supermarkt kwam pakte de man al mijn papieren onder de toonbank vandaan. Ik was zo blij! En weet je? Ik ook nog net op tijd voor mijn afspraak bij Humanitas.’ 

 

Na een onzekere reis vanuit zijn geboorteland Eritrea is Amin nu een burger in Nederland. Vier jaar geleden kon hij vanuit Eritrea lopend Soedan bereiken. Na een onvrijwillig en illegaal verblijf in Soedan en Athene lukt het hem om naar Schiphol te vliegen. Ik volg Amin tijdens zijn ontdekkingsreis in Nederland, zijn boeiende inburgering.

 

 

Auteur: Wies Kalsbeek

creatief-inspirerend-praktisch-doelgericht-kleurrijk-deskundig-enthousiast

Reacties zijn gesloten.