Uit de Verf

kwaliteit van mensen in kleur en in kaart brengen

Blog 3 Positive

‘Ik moet om zes uur al met de bus mee’, zegt Amin. In het AZC in Gilze probeert hij zoveel mogelijk te slapen, zodat de lange dagen zo snel mogelijk voorbij zijn. Nu moet hij om zes uur op. ‘Ik moet mee met de bus naar Den Bosch. In Den Bosch gaat de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) mij alles vragen. Ik hoop dat ik wakker word!’ Amin is gespannen, hij heeft van diverse landgenoten gehoord hoe belangrijk dit interview is. Hij heeft met zijn vader en de advocaat de procedure gelukkig goed voorbereid.

Immigratiedienst- en Naturalisatiedienst

Het is voor Amin een intensieve dag. ‘Ze hebben me vandaag alles gevraagd over de reis. De hele reis vanaf Eritrea. Ze wilden alles heel precies weten. Dit was niet moeilijk, want ik weet alles. En ik had het krantenartikel bij me. Dat was heel goed. En in de pauze kreeg ik een broodje en er was een automaat met chocolademelk. Morgen moet ik weer mee met de bus en dan komt de advocaat ook. We gaan samen doorlezen wat de IND heeft opgeschreven’. De volgende dag vertelt Amin opgelucht: ‘Mijn advocaat zegt dat ik het goed gedaan heb’.

Tilburg

Na een week gaat de IND opnieuw in gesprek met Amin. Nu wordt ingegaan op de reden van zijn vlucht. De pijnlijke ervaringen die hij van de ambtenaar zo snel mogelijk moet vertellen maken deze dag zwaar. Aangeslagen verlaat hij het IND kantoor. Dan belt hij mij vanuit Tilburg. ‘Wies, hoe kom ik in Gilze? Ik kon niet wachten op de speciale bus naar Gilze, ik wilde weg. Ik ben in een trein gestapt en ben in Tilburg. Hoe kom ik in Gilze?’

Positive

Nadat zijn advocaat in overleg met Amin aanvullingen bij het IND verslag heeft geschreven begint het spannende wachten op de beschikking van de IND. Drie mogelijke uitkomsten:

1. Een afwijzing en dan moet Amin Nederland verlaten.

2. Nader onderzoek en in dit geval volgt overplaatsing naar een ander AZC.

3. Een positief antwoord en dit betekent een verblijfsvergunning.

Het wachten duurt gelukkig niet lang. Al na een dag hoort Amin dat de IND positief heeft besloten. Een verblijfsvergunning voor Amin! Hoera! Notabene binnen drie maanden in Nederland weet hij dat hij mag blijven. ‘Ik heb positive gekregen, ik ben vrij!’, zegt hij.

De volgende dag moet Amin zijn papieren ophalen in Den Bosch en dan gebeurt waar hij steeds bang voor was. Amin mist de bus! Dit betekent dat hij een dag langer in Gilze moet blijven en dit was nou precies wat hij niet wilde, een dag langer in Gilze…

Na een onzekere reis vanuit zijn geboorteland Eritrea is Amin nu een burger in Nederland. Vier jaar geleden kon hij lopend Soedan bereiken. Na een onvrijwillig en illegaal verblijf in Soedan en Athene lukt het hem om naar Schiphol te vliegen. Ik volg Amin tijdens zijn ontdekkingsreis in Nederland, zijn boeiende inburgering.

 

Auteur: Wies Kalsbeek

creatief-inspirerend-praktisch-doelgericht-kleurrijk-deskundig-enthousiast

Reacties zijn gesloten.