Uit de Verf

kwaliteit van mensen in kleur en in kaart brengen

Nu het er op aan komt geeft niemand thuis

| Geen reacties

Wat is er aan de hand in Nederland? Jarenlang is fondswerven een feest. Geven organisaties gul aan mooie projecten in het buitenland. Zorgen ze daarmee voor waterreservoirs, scholen, ziekenhuizen, vissersboten, koelcellen en wat al niet meer. Ja ook voor het bouwen van een heel nieuw dorp. En nu is het stil. Nu veel jongeren dreigen te radicaliseren of de gevaarlijke route naar Europa willen nemen, geven grote en kleine fondsen geen krimp.

 

Stichting Kaalo Nederland is ruim twintig jaar verantwoordelijk voor prachtige ontwikkelingsprojecten in de deelstaat Puntland in Somalië. Een deel van het land waar het relatief rustig is. Waar Al Shabaab nog niet de grip op de bevolking heeft weten te krijgen. Maar de tijd dringt. De werkeloosheid onder jongeren is groot, het toekomstperspectief is triest.

 

Daarom bouwt Kaalo Nederland met de onophoudelijke steun van Wilde Ganzen een jongerencentrum in Garowe, de hoofdstad van Puntland. Een plek waar jongeren de ruimte hebben om zich te ontwikkelen, te leren, te ontspannen en zich bewust worden van de mogelijkheden. Het centrum kan voor vele jongeren er toe leiden dat ze besluiten in Somalië te blijven omdat er wél een toekomst is. Voor de laatste stenen en het cement en voor het draaien van het centrum is nog twindigduizend euro nodig, maar niemand geeft thuis.

Prachtige projectplannen, mooie e-mails, veel telefoontjes, verzoeken om afspraken, het levert niks meer op. Nee, we krijgen geen afwijzing, we horen helemaal niks. Niks van Oxfam Novib, SOS Kinderdorpen, Awepa en nog zoveel meer. Of we horen: ‘Nee, we werken niet in Somalië, daar is het te gevaarlijk’. Dit horen we onder andere van HIVOS, Kerk in Actie, Gered Gereedschap en Cordaid.

Maar beste fondsen. Nu komt het komt er op aan! Dit is het moment om jongeren de kans te geven te kiezen om in Somalië te blijven en zich daar niet aan te sluiten bij een terroristische organisatie. De noodzaak en het belang zijn zo overduidelijk. Het moet en kan daar nu gebeuren. Namens de Somalische jongeren vraagt Kaalo Nederland aan ontwikkelingsorganisaties: Doe de deur open!

 

 

www.kaalonederland.org

www.kleinegoededoelen.nl/verhaal/wij-blijven-hier

 

Auteur: Wies Kalsbeek

creatief-inspirerend-praktisch-doelgericht-kleurrijk-deskundig-enthousiast

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.