Uit de Verf

kwaliteit van mensen in kleur en in kaart brengen

Blog 14 Not my animal

boodschappen doenMet zijn schooltas op de rug en de boodschappen aan het stuur vliegt Amin op zijn fiets door het Noorderplantsoen.Twintig minuten nadat de les is afgelopen is hij al bijna thuis. Onderweg heeft hij in de Arabische winkel nog snel even brood, een ananasdrankje, puck – zijn favoriete broodbeleg – en een avocado gekocht. Amin weet ondertussen precies waar hij in Groningen zijn boodschappen moet doen. In de Arabische winkel vindt hij naast broodbeleg ook vlees en groente die hij niet in Albert Heijn kan vinden. Zo koopt hij daar okra, de groente voor bamia, één van zijn lievelingsgerechten. Maar meestal gaat hij naar de Albert Heijn.

Kookmelk

Amin kookt graag en lekker‘Ik heb laatst bij iemand Indiaas eten gegeten, vertelt Amin, ‘En dat was heel lekker’. Ik wilde het zelf gaan maken en ging naar Albert Heijn om de ingredienten te kopen. Ik kon niet alles vinden en zei tegen een medewerker: “Ik zoek kookmelk”. De jongen keek verbaasd naar mij en ik zag dat hij niet wist wat ik bedoelde. Hij is vast een stagiare of hij is net begonnen met werken, dacht ik. Nu kan ik hem iets leren. “Kookmelk”, zei ik. “Voor Indiaas eten”. “Ohhh” zegt hij, “Je bedoelt kokosmelk”. Hij loopt naar de goede afdeling en geeft de kokosmelk aan mij. En ik dacht dat ik hem iets kon leren, maar nu heeft hij mij iets geleerd!”

Albert Heijn

wasmiddelWies, wat is het verschil tussen al die wasmiddelen? Welk merk is het goede merk? Kan je met het wasmiddel voor gekleurde was ook witte kleren wassen? En waarom is er poeder en vloeibaar wasmiddel en hoe doe je die vloeibare dan in de wasmachine?’ vraagt Amin als we op een dag samen door Albert Heijn lopen.

 

Bij het beleg vraagt hij: ‘Welke soorten mag ik als moslim eten?’ Hij wijst gerookte ham aan en vraagt: ‘Is this my animal?’. We bekijken alle uitgestalde vleeswaren. Uiteindelijk blijft er maar weinig beleg over voor hem: kipfilet, rookvlees en runderlever.

Bij de bloemkool, witlof en spruitjes vraagt hij: ‘Wat is dit voor groente? Hoe moet ik dit klaarmaken? Is dit lekker?’ Amin zou het liefst geen groente eten, hij houdt van vlees met rijst of pasta en ook van aardappelen. Zijn vader heeft hem uitgelegd dat hij in Nederland regelmatig groente moet eten.

Voor de reclame heeft Amin knakworstjes gezien en dat lijkt hem lekker. ‘Dit is zeker not my animal? vraagt hij met een teleurgestelde blik. We bekijken alle blikjes en zien dan gelukkig runderknakworstjes van UNOX. Deze nemen we natuurlijk mee.

En dan laat Amin mij opgetogen de Maggi producten zien, ‘Wij hebben ook Maggi in Eritrea’, zegt hij. Eindelijk ziet hij iets vertrouwds.

klein en groot eiAls we bij de eieren staan zegt hij: ‘En weet je? We hebben in Eritrea Nederlandse kippen! We hebben Nederlandse kippen en die leggen dus Nederlandse eieren. Wij noemden bij mij thuis de kleine eieren Eritrese eieren en de grote eieren Nederlandse eieren.’

 

Even later lopen we langs de wraps, nu wil Amin graag weten wat hij daar mee kan doen. Ik laat hem zien dat Albert Heijn pannenkoeken heeft en roti en wraps en leg hem uit hoe je die kunt klaarmaken.

Bonuskaart

BonuskaartEn dan vertel ik Amin over de Bonuskaart. Samen halen we er één voor hem bij de klantenservice. We bekijken de folder met bonusaanbiedingen. En terwijl hij het pasje bij al zijn andere pasjes in de portemonnee stopt zegt hij: ‘Nederlandse mensen zijn vaak zo bezig met korting, soms houd ik daar niet van’.

Na een onzekere reis vanuit zijn geboorteland Eritrea is Amin nu een burger in Nederland. Vier jaar geleden kon hij vanuit Eritrea lopend Soedan bereiken. Na een onvrijwillig en illegaal verblijf in Soedan en Athene lukt het hem om naar Schiphol te vliegen. Ik volg Amin tijdens zijn ontdekkingsreis in Nederland, zijn boeiende inburgering.

 

 

Auteur: Wies Kalsbeek

creatief-inspirerend-praktisch-doelgericht-kleurrijk-deskundig-enthousiast

Reacties zijn gesloten.