Uit de Verf

kwaliteit van mensen in kleur en in kaart brengen

Een vak, inzicht en zelfvertrouwen – David Wasilwa Wauyo

| Geen reacties

Wie zijn toch die mensen aan wie Tools To Work haar tools toevertrouwt?

En plotseling is de mooie opgeruimde visitekamer een heuse werkplaats inclusief showroom. Het door David zelf ontworpen huis heeft weliswaar twee ruime ronde ruimtes, maar blijkt toch te klein voor én een ontvangstruimte én een werkplaats. “Dat is mijn droom”, zegt David Wasilwa Wauyo. “Een aparte ruimte op ons land, waar mijn vrouw Nancy en ik kunnen werken en onze prachtige producten kunnen uitstallen”.

Zoveel meer

“Tools To Work heeft met haar SKIT-cursus (Sewing Knitting Information Transfer) mijn leven compleet veranderd. Daarvoor was ik een teleurgestelde man met weinig energie. Ik had vroeger zoveel dromen en die vielen om verschillende redenen in duigen en dit had mij tot een trieste man gemaakt. Mijn leven leek zonder perspectief. Toen dankzij een Canadese lerares deze training op mijn pad kwam, zag ik kansen en greep ik die met beide handen en meer. Die ene intensieve training in Kisumu heeft me zoveel gebracht. Ik leerde in korte tijd hoe ik een naaimachine moet repareren, maar daarmee leerde ik zoveel meer. Ik leerde een vak, kreeg inzicht in hoe apparaten werken en kreeg meer zelfvertrouwen. En nu kan ik bijna alles repareren!”

Basisinkomen

David is een en al blijheid, dankbaarheid en enthousiasme. Hij wil veel en graag vertellen. “Ik word nu dagelijks door mensen, ook van organisaties, scholen en bedrijven hier in Kimilili gebeld. Ik repareer hun generators, apparaten, verlichting en wat al niet meer. Nu mag ik bijvoorbeeld op een school drieëntwintig naaimachines nakijken zodat ze allemaal goed en geschikt voor de komende examens.

“En ik heb de onmisbare onderdelen voor een naaimachine gemaakt, want die zijn hier vaak niet te krijgen. Hierdoor kan ik alle naaimachines weer laten werken. Dankzij deze cursus heb ik een basisinkomen. Het is gewoon geweldig.”

Bedrijfje

David vertelt enthousiast verder en Nancy zit er stralend naast: “Nu ik weer vol leven ben en samen met mijn vrouw en twee lieve zonen Justus en Davies een eigen plek in Kimilili heb gecreëerd, krijgen mijn kwaliteiten een kans. Naast mijn reparatiewerk zijn mijn vrouw en ik een eigen creatief bedrijfje gestart. We maken hier thuis alles wat we maar bedenken en mooi vinden. Het meeste met de naaimachine. We werken veel en vaak, ook ’s nachts. Wat we vooral maken zijn deurmatten en kleden. Ik heb een eigen techniek ontwikkeld zodat we deze met de naaimachine kunnen maken.

 

“En,” vertelt Nancy terwijl ze een nieuwe tas tevoorschijn haalt, “we maken ook sieraden zoals oorbellen en armbanden van bananen-bladeren.” David: “En ik maak lampen! Eigenlijk maak ik alles wat ik zelf nodig heb nu zelf en als iets niet bestaat, bedenk ik het. Toen onze vliegenmepper kapotging, heb ik deze gemaakt”, zegt hij en legt hem stoer op tafel.

Blij en tevreden

Hij kijkt alleen maar blij, die David, en dat zie je aan zijn ogen en zijn stralende lach. En hij en Nancy willen het allemaal graag laten zien. Op een fototoestel, een stapel foto’s, lijsten aan de muur en een heus album en natuurlijk alle producten zelf die onder allerlei kleden en kleedjes vandaan komen. “Deze deurmatten worden vooral verkocht in Nairobi”, zegt David trots. “Maar mijn vrouw maakt met de naaimachine ook mooi borduurwerk en dat verkoopt ze hier in Kimilili.

 

 

We zijn heel blij en tevreden zoals het nu gaat en we willen Tools To Work graag laten zien dat het ons, mede dankzij hen, lukt om ons leven goed in te richten, dat we dankbaar zijn en vol vertrouwen naar de toekomst kijken.” Nancy knikt instemmend. “Dit alles hier was echt niet ontstaan als ik toen niet de kans had gekregen de training bij Tools To Work te volgen. Het heeft mijn leven verrijkt met het beheersen van een vak, met inzicht en zelfvertrouwen. We zijn zo dankbaar.”

Wies Kalsbeek – in opdracht van Tools To Work

Toen David en Nancy in hun eigen huis op hun eigen stuk land gingen wonen, een droom die in vervulling kwam, schreef David het volgende gedicht.

Poem – About my life – 1979 to 2007

New life started with the Tools To Work friends

You are the greatest Gift of my life.
I can recall the first time you taught me or I first heard your voice.

But from the first moment you taught me SKIT course, maintenance, repair of sewing and knitting machines, you made other most selfless choice…..

You chose to change your busy life so that my life could begin.
You were, my shelter from the rain on you, I could depend.

You held my hand when I was afraid and helped me to mend my first broken heart.
You bandaged my wounds, wiped my tears and kept me from falling apart.

You loved me without question, no matter what I did.
You shaped me into a confident man from such an awkward man.

Even though you’re not always right beside me. Your love is matched by me.
And I thank almighty God each day for His greatest Gift. Making you my friends.

David Wasilwa Wauyo

Auteur: Wies Kalsbeek

creatief-inspirerend-praktisch-doelgericht-kleurrijk-deskundig-enthousiast

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.