Uit de Verf

kwaliteit van mensen in kleur en in kaart brengen

Blog 22 Cursist én docent

Amin gaat vandaag naar de toets, de taaltoets die hem toelating kan geven tot het voorbereidend jaar aan het Alfa college in Groningen. Het Alfa college is een gezellige school en vandaag helemaal want het is de laatste schooldag voor de zomervakantie.

Amin blog 22

Op de foto

Amin houdt helemaal niet van toetsen en is dus erg opgelucht als hij klaar is. Ontspannen loopt hij door de school en dan ziet een bekende. ‘Dat is toevallig,’ zegt hij. ‘Dat ik haar gezien heb. Ze vraagt direct of ik meega naar haar klas, ik loop natuurlijk mee en zie dat iedereen gezellig zit te kletsen. Op de tafel staat allemaal drinken en lekker eten. Ik praat met iedereen alsof ik het hele jaar met hen in de klas gezeten heb. Dan gaan we naar de hal om een foto van de groep te maken. Alfa collegeIk ben er gewoon bij gaan staan en iedereen vindt het helemaal prima. Als daarna ook alle andere klassen op de foto gaan, ga ik ook bij hen staan, een beetje links achter. Als laatste gaan de docenten samen op de foto. Nu ben ik niet alleen leerling van alle klassen maar hoor ik ook bij de docenten van het Alfa college. De meeste docenten hebben het niet gezien, dus als zij later de foto krijgen denken ze vast: ‘Wie is dat? Geeft hij les op onze school? Is hij een collega?

Veel vakken

Als Amin na de zomer mag starten blijkt het een druk studiejaar te worden. Na een relatief rustig jaar met alleen taalles en arbeidsmarktoriëntatie aan het Noorderpoort in Groningen volgt hij nu economie, biologie, wiskunde, Engels, Nederlands en maatschappijoriëntatie. Veel vakken, veel lessen en dat samen met immigranten en vluchtelingen uit veel verschillende landen. Al zijn medecursisten blijken in hun land van herkomst allemaal al een aantal jaren hoger onderwijs te hebben gevolgd. ‘Ik weet nog steeds niet wat ik wil studeren,’ zegt Amin. ‘Ik heb daarom deze vakken gekozen. De coördinator zei dat niemand deze combinatie ooit gekozen heeft en het is ook lastig want de lessen economie en biologie worden op dezelfde tijd gegeven. Ik weet niet hoe ik dit moet oplossen.’

Amin presentatie

Presentatie

Maar Amin gaat het spannende avontuur enthousiast aan. Al gauw moet hij verschillende presentaties geven. Eentje in een kleine groep. ‘In mijn groep zitten alleen vrouwen, we hebben de taken verdeeld en ik ga uitzoeken wat de universiteitsbibliotheek in Groningen aan ons te bieden heeft. Ik zoek plaatjes op internet die we dan in power point gaan zetten.

En als Amin een aantal weken later – net als zijn klasgenoten – over een zelfgekozen onderwerp alleen een presentatie moet geven kiest hij niet als alle anderen ervoor om zichzelf en zijn geboorteland te presenteren. ‘Dat vind ik een beetje saai,’ zegt hij. ‘Iedereen doet dit en ik heb het al zo vaak verteld. Weet je wat ik heb gekozen? Mijn huis! Ik heb niet mijn eigen huis gefotografeerd hoor. Ik heb van internet foto’s gehaald van de woonkamer, de keuken, de slaapkamer, de wc en het balkon. En daar heb ik over verteld: waar gebruik je deze ruimtes allemaal voor. En op mijn gekozen foto’s waren alle ruimtes vol rotzooi en zijn heel vies. De keuken is zo vol afwas dat je er bijna niet kunt lopen. Sommigen cursisten moesten heel hard lachen, anderen weten nog steeds niet zeker of dit mijn echte huis is of niet.’

Amin werkt hard en goed aan zijn voorbereiding op het hoger onderwijs. En na enige tijd komt er dan een groepsfoto waar Amin terecht op staat. Als cursist én af en toe docent aan het voorbereidend jaar van het Alfa college.

Groepsfoto Alfa College

 

Auteur: Wies Kalsbeek

creatief-inspirerend-praktisch-doelgericht-kleurrijk-deskundig-enthousiast

3 reacties