Uit de Verf

kwaliteit van mensen in kleur en in kaart brengen

Beste werkgever – jezelf (niet) als maatstaf

Beste werkgever,

‘Laten we een vluchteling een kans geven’, hoorde ik u zeggen. Mijn vraag aan u is: ‘Bent u er klaar voor? Hebt u uw goede bril op? De bril waarmee u van verschillende kanten naar een situatie en een persoon kunt kijken? Waarbij u een open en positieve houding hebt? Ik vraag u dit omdat diversiteit niet alleen maar over de ander gaat, maar vooral over uzelf.

Reza uit Iraaks Koerdistan zat jaren geleden in de maand in januari tegenover mij. Hij was nog maar een aantal maanden in Nederland en ik zag de sporen van zijn langdurige gevangenschap en de martelingen die hij had ondergaan.

In het Engels en een beetje Nederlands zei hij tegen mij: ‘Binnen zes maanden spreek ik de Nederlandse taal goed en in september wil ik beginnen met de studie informatica aan de universiteit.’

‘Je wilt wel heel snel’, zei ik toen. Zes maanden voor de taal is erg kort, zeker om op het niveau te komen voor toelating tot de universiteit.’ En met alles wat je hebt meegemaakt, is het zo snel met een universitaire studie beginnen wel heel zwaar.’

Reza hoorde mij aan maar was niet onder de indruk van wat ik zei. ‘Ik weet dat ik het kan. En ik heb zoveel tijd verloren, dus ik ga deze route volgen.’

Eerlijk gezegd wist ik zeker dat het, ondanks zijn enorme motivatie, Reza nooit zou lukken om deze stappen zo snel te maken. Hij zou zeker meer tijd nodig hebben ook omdat hij zoveel te verwerken had. Dit heb ik niet tegen hem gezegd. Reza is de taal gaan leren.

In juli dat jaar belde Reza mij en in goed Nederlands zei hij: ‘Ik heb mijn NT2 examen gehaald en ik ben net toegelaten tot de Universiteit van Amsterdam. In september ga ik met de studie informatica beginnen.’

Reza heeft toen in vier jaar de studie succesvol afgerond. Hij is ondertussen gepromoveerd en heeft een prachtige carrière.

Dankzij Reza heb ik mezelf daarna nooit meer als maatstaf genomen.

Hoe kijken geboren en getogen Nederlanders naar zichzelf, hoe interpreteren ze de houding en de uitspraken van de ander.  In hoeverre nemen we onszelf als maatstaf. Is er ruimte voor een andere –interculturele – manier van denken, een andere manier voor het oplossen van een probleem. Als die ruimte er is kan het een verrijking zijn om in een divers team te werken. Terwijl in (sollicitatie)gesprekken juist vaak gezocht wordt naar een ‘klik’, naar iets vertrouwds, naar overeenkomsten in plaats van verschillen.

Kiest u voor anders of voor meer van hetzelfde? Diversiteit is allang niet meer alleen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een divers personeelsbestand kan een positief effect hebben op het imago van uw bedrijf, uw omzet, op innovatie en het levert u een veel groter arbeidspotentieel.

Ik hoop u hiermee van dienst te zijn, in mijn volgende brief vertel ik u over Nahid.

Met vriendelijke groet,

 

Wies Kalsbeek

Auteur: Wies Kalsbeek

creatief-inspirerend-praktisch-doelgericht-kleurrijk-deskundig-enthousiast

Reacties zijn gesloten.